HILS PÅ FRANK

Blir restavfallsdunken din alltid full lenge før tømmedagen? Må du ut med søppelposen hver dag? Lukter det vondt av søppelkassen på badet? Da er kanskje Frank løsningen for deg!

Tekst & foto: Hanna Fu Man Koppang

Mye restavfall

Vi som er avhengige av medisinsk forbruksmateriell produserer gjerne betydelig mer restavfall enn den gjennomsnittlige nordmann. Å være storforbruker av slikt engangsutstyr er en utfordring når man ønsker å være miljøvennlig. Selv om jeg er nøye med å sortere ut all ren plast, er restavfallsdunken overfylt lenge før søppelbilen kommer. Avfallsmengden er det dessverre vanskelig å gjøre noe med, men volumet det opptar under transport kan reduseres ved å komprimere det.

Dette gir også en økonomisk gevinst. Det er størrelsen på restavfallsdunken som avgjør renovasjonsgebyret. Hvis man har mer restavfall utover dette, påløper det enda et gebyr. Altså, jo mer restavfall, desto dyrere. Noen renovasjonsselskaper tilbyr prisreduksjon for abonnenter med bleiebarn under tre år, men har dessverre ikke tilsvarende tilbud til eldre brukere av kontinensutstyr.

Jeg ønsket meg en komprimeringssøppelkasse. Håpet var at den skulle redusere antallet turer ut med søppelposer, volumet avfallet opptok og eventuell lukt. Et Internettsøk førte til en rekke dyre, høyteknologiske løsninger rettet mot barnefamilier. Det var en tilfeldighet at jeg i ettertid ble pepret med sponset reklame for Frank, som egentlig har hytte-, båt- og bobileiere med små kjøkken som målgruppe. Jeg bestemte meg for å gi det en sjanse.

Praktisk utforming

Jeg kan ikke være den eneste som er lei av minisøppelbøttene på badene hos folk og hoteller som betjenes med pedal og er proppfulle etter halvannet toalettbesøk. Frank, derimot, er liten og nett, men har allikevel stor kapasitet. Han er 30 cm x 25,5 cm x 22 cm (10 cm lavere komprimert), rommer 11 liter og veier 1,8 kg. Lokket har et låsesystem med integrert håndtak som gjør Frank mulig å håndtere selv med begrenset håndfunksjon. Jeg bruker to hender, men Frank kan enkelt betjenes med én hånd.

Personlig liker jeg å ha Frank stående på nattbordet mitt slik at jeg har han i min høyde. Når jeg skal komprimere, setter jeg Frank på fanget og legger overkroppen oppå. Jeg får litt hjelp siden jeg ikke klarer å komprimere ham 100 % når det er helt fullt. Man vil få mer komprimeringskraft hvis man klarer å lene mer av vekten sin på han eller om man bare veier mer enn mine drøyt 40 kg.

Egenskaper og tilgjengelighet

Frank er plassbesparende og komprimerer enkelt blant annet produkter for urinlekkasje som består av mye luft. Ved å begrense mengden luft inni søppelbøtta, minsker ikke bare volumet, men også lukten. På nattbordet står Frank bare centimetere fra ansiktet mitt mens jeg sover, og jeg merker ingen lukt selv om jeg nå tømmer sjeldnere enn tidligere. Hvis man ikke bruker kompresser, kladder, bind/bleier e.l., kan det lønne seg å legge litt papir nederst i søppelbøtta som kan absorbere eventuell væske.

Man trenger ikke å kjøpe spesielle avfallsposer for å bruke Frank. Man er heller ikke avhengig av strømtilførsel siden alle delene er mekaniske. Frank fås kjøpt via nettsiden komprimo.no eller hos Clas Ohlson. Sistnevnte har i skrivende stund en kampanje hvor de selger Frank for 349 kr. Komprimos pris er 499 kr for én, men man kan velge pakketilbud med en enhetspris på 399 kr. Så hvis dette høres ut som noe for deg, anbefaler jeg at du tester Frank!


6 gode grunner til å velge Frank

  • Bedre hygiene: Mindre lukt og mindre søl fra avfallet innendørs.
  • Mer plass og orden: Enten det er i boligen, på hytta, i bobilen, i båten eller på arbeidsplassen.
  • Færre turer ut til avfallsdunkene.
  • Bedre kildesortering.
  • Mindre forsøpling og skadedyr rundt avfallet utendørs.
  • Kan gi redusert renovasjonsavgift.