Lei av avfall som flyter over hjemme?

Visste du at det finnes en norskutviklet avfallsbøtte som presser sammen plastemballasje, restavfall og papir? Da småbarnsmor Ida Bakken (33) fra Trøndelag fikk avfallsbøtta Frank fra Komprimo, fløt ikke lenger avfallet over på kjøkkenet.

Av Rita Tvede Bartolomei


Med to småbarn på 2 år og snart 5 år, blir det store mengder husholdningsavfall i løpet av en uke. For selv om både Ida og samboeren Morten Danielsen (33) forsøker å kaste så lite mat som mulig, og er bevisste på valg av produkter de kjøper, blir resultatet ofte det samme:

Emballasje av plast og papir tar mye plass. Uansett hvor mye man prøver å dytte det sammen med rå muskelkraft, har det en tendens til å poppe opp noen timer senere, sier Ida Bakken.  Hun løste dette problemet med 3 komprimeringsbøtter fra Komprimo som hun nå har hatt i 1 år.

Frank er laget i resirkulerbar plast og med låsbart lokk. Den har en patentert, manuelt komprimeringssystem, utviklet i samarbeid med lokale renovasjonsselskaper. Ideen fikk ekteparet Sissel Albertsen og Maurizio Lucia under egne utfordringer med alt avfallet som fløt over hjemme.

Tacomiddag = Mye plastavfall

Bare tenk på all plastemballasjen som skapes etter en vanlig, norsk taco-middag på fredagen: Etter at agurken, paprikaen, tomatene og salaten er kuttet opp – kjøttdeigen er stekt og tacolefsene er pakket ut og puttet i ovnen.

Nesten hele måltidet er jo plast, og tar mye plass. Frank-bøtta er spesielt god på å presse sammen plastemballasje. Når lokket lukkes og bøtta trykkes ned, blir plasten presset sammen. Plastemballasjen blir stående under konstant press til neste gang du skal kaste noe, forklarer Ida.  

Det er bare å ta hardt i når du presser ned: Frank tåler opp mot 70 kilos trykk ovenfra.

Nysgjerrig på hvordan avfallskomprimering foregår? Se hvordan Komprimo presser sammen og forminsker 70 liter plastemballasje i denne videoen.

Tidligere var sekken til plastemballasje helt stappfull hver 6.uke, når den ble hentet av renovasjonsselskapet i Malvik kommune. Men ikke med Frank på plass hjemme.

Når den sjette uka kommer, er sekken fortsatt ikke full. Vi har akkurat samme mengdene plastemballasje-avfall som før. Det er størrelsen, ja volumet, på plastemballasjen som har blitt redusert, sier 33-åringen.

Slipper å gå ut med søpla – unngår vond lukt

Selv om komprimeringsbøtta fra Komprimo har et tett lokk, som reduserer lukt, er det fortsatt viktig å gjøre rengjøringsjobben under kildesorteringen: Skyll av plastemballasjen og la drypptørke før du komprimerer.

Da blir det mye mindre søl og lukt. For oss som har bleiebarn er tissebleiene helt topp å putte nedi, og det blir mindre volum. Det samme gjelder for papiravfallet og så klart plastemballasjeavfallet. Barna synes det er moro med en avfallsbøtte, der de kan være med å hjelpe og presse ned lokket, sier hun

Bæreposer i plast som tyter ut overalt hjemme? Da kan du putte dem i din Frank fra Komprimo – vips så får du mye mer plass.

Samboerparet Ida og Morten har anbefalt Frank fra Komprimo til venner, familie og kjente. Avfallsløsningen er prisgunstig, og hjelper med det vi alle kjemper med daglig: Hvor skal vi få plass til alt kildesortert avfall?

Tidligere måtte vi putte en murstein på lokket til utedunken, slik at restavfallet ikke fløy av sted og forsøplet miljøet. Mer restavfall gir økte renovasjonsutgifter også. Dessuten er Frank-bøtta veldig praktisk hjelp og avlastning i hverdagen, sier Ida.

Vil du redusere avfallsvolumet med opp mot 70 prosent? Du kan kjøpe avfallsbøtta Frank fra Komprimo direkte fra gründer-ekteparet Sissel og Maurizio. Komprimeringsbøtta selges enkeltvis eller i prisgunstige pakker på 2, 3 eller 4.


FAKTABOKS:

6 gode grunner til å velge Frank

  • Bedre hygiene: Mindre lukt og mindre søl fra avfallet innendørs.
  • Mer plass og orden: Enten det er i boligen, på hytta, i bobilen, i båten eller på arbeidsplassen.
  • Færre turer ut til avfallsdunkene.
  • Bedre kildesortering.
  • Mindre forsøpling og skadedyr rundt avfallet utendørs.
  • Kan gi redusert renovasjonsavgift.