Kråker på 4-stjerners middag

Helt siden vi var små har vi lært at det er dumt å fyre for kråka. Nå må vi slutte å mate den også.


Ikke at vi er imot fugler altså, bare så det er sagt. Men vi er veldig imot forsøpling. I en nyere artikkel i Hallingdølen fikk vi se dagen-derpå bilder fra en kråkefest. Har du noen gang invitert til kråkefest? Norske husholdninger produserer så mye søppel at dunker og containere ikke klarer å ta unna. I følge Miljødirektoratet produserer hver innbygger i Norge så mye som 433 kg søppel årlig (2017). I plast og plastemballasje tilsvarer det et fjell som er høyere enn Galdhøpiggen.

Dæven.

Pass dæ, søppel på vei!

Ja det er litt av et syn. Bare i Nordland ruller det 143 lastebiler med søppel på veiene hver eneste dag (NRK). Med så mye søppel i bevegelse, og med et volum som stadig øker, så er det på tide at vi gjør noe. For hvem vil vel bo i et søppelsamfunn? Vi må ta søppelproblematikken på alvor. For miljøets skyld og vår egen.

Alt når et metningspunkt

Kan vi skylde på noen? Sikkert. Hjelper det? Neppe. Søppelproblemet er verken fuglene eller trailerne eller dunkene sin feil. Ikke kan vi lagre søpla i huset heller. Vi kunne kanskje ha kjøpt mindre og blitt flinkere på gjenbruk, men det er et stort lerret for den gjengse nordmann. Vi lager konstruksjoner, produkter og tjenester til å tåle et visst volum. Og når grensen er nådd må vi redesigne det gamle og tenke nytt. Sånn er det med det meste – også når det gjelder søppelhåndtering

Men det skal ikke stå på viljen!

I Tickets siste Kantar Sifo-undersøkelse svarer halvparten (52%) at de kan tenke seg å sortere søppel, mens 49% ønsker å minimere bruken av plast for å redusere klimapåvirkninger. Nesten alle (93%) kan tenke seg å endre atferd for å minske klimapåvirkningen. Det viser at det ligger en vilje i folk. Men det er som kjent ikke bare-bare å gå fra ønske til handling.

Endring er et helvette

Akkurat nå er du kanskje i gang med et nytt og bedre deg. Du skal trene mer, spise smartere, være mer sosial, og bli mer produktiv og effektiv. Og akkurat som i fjor så har de fleste brutt sitt eget løfte når vi skriver februar. Derfra er det rett tilbake til gamle vaner. Endring er et helvette når vi tar i for mye. Så hvordan kan vi redusere volumet på søpla vi kaster, uten å snu opp-ned på alt? Hvordan gjør vi det til et nyttårsforsett som varer lengre enn til påske? Det holder plenty å begynne i det små. Så tar du resten når du er klar, uten å ha brent av alt kruttet.

The flying Frank

Inn kommer en fyr som heter Frank – han som elsker søppel. Frank er som et treningsprogram for plast og restavfall, uten krav om endring eller ekstra innsats. Og det er ikke så aller verst. Hvis hver og én av oss reduserer volumet på søpla vi kaster ved å komprimere den, kan vi redusere frekvensen på hvor ofte søppelbilen kjører. Utedunken vil fylles opp sjeldnere, og vi slipper å gå ut med søpla hver eneste dag. Det er bra for oss, dog veldig dårlige nyheter for kråka. Det er faktisk mulig å redusere søppelmengden med noen få grep – uten å løfte så mye som en finger ekstra. Ungene elsker komprimering. Du elsker komprimering. Vi elsker komprimering. Så la oss ha det litt gøy mens vi løser et av vår tids største samfunnsproblemer.